sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Syksyn kuulumisia

Noniin! Taas yksi lukukausi lähestyy loppuaan, huhhuh. Uskomatonta. Tosiaan meidän ensimmäinen, erittäin lyhyt 2 viikon näytteenoton harjoittelu oli ja meni ohi hujauksessa. Mitään hurjan uutta en siitä ikävä kyllä irti saanut kesällä saadun työkokemuksen vuoksi, mutta tulipahan käytyä. Ainakin sairaalan osastot ja niillä pyöriminen tuli tutuksi. Onhan se ihan oma maailmansa verrattuna polikliiniseen näytteenottoon, johon tulee lähinnä melko terveitä asiakkaita. Ja huomattavasti hankalampaa on kyyristellä neulan kanssa potilassänkyyn päin kuin ottaa näytettä ergonomisesti hyvin suunnitellussa ympäristössä. :)


Ennen harjoitteluun menoa harjoiteltiin kapillaarinäytteenottoa sormenpäästä. Tämä se on haastavaa! En olisi ikimaailmassa voinut ennen kuvitella, että suoninäytteenotto on helppoa ja nopea pikainen sormenpäähän nipsaisu olisi sitten se hankala osuus. Mutta näin se on ihan konkareidenkin suusta kuultuna. :D


Syksyn aikana on tullut kulutettua VR:n penkkejä enemmän kuin tarpeeksi. Opiskelen siis virallisesti TAMK:issa mutta ryhmäni opinnot tapahtuvat etätoimipisteessä. Laboraatiotunnit järjestetään kuitenkin pitkälti Tampereella ja siksipä sinne joutuu silloin tällöin kulkemaan. Tänä syksynä noin 10 päivänä, mikä tuntui jo aika raskaalta.



Ja tältä näyttää sitten labratunnit. Kurssista riippuen tehdään tietysti hyvin erilaisia asioita. Tällä molekyylibiologian kurssilla otimme toisistamme verinäytteet ja eristimme niistä DNA:ta. Sitten DNA puhdistettiin, pilkottiin entsyymillä ja monistettiin. Lopuksi tulosta arvioitiin agaroosigeelielektroforeesilla (ja kyllä - nauroin kun ensimmäisen kerran kuulin tämän sanan!). Kamalan monimutkaista, mutta silti todella mielenkiintoista juttua! Totuushan on tietysti, että ei tavallinen bioanalyytikon pulliainen tule koskaan työssään tarvitsemaan tällaisia taitoja. Vaan kivahan se on harjoitella vähän tällaisia "ufo-juttujakin".

Aikaisemmin syksyllä mietiskelin, että aion ottaa koulunkäynnin rennommin tänä syksynä. Ja niin olen kyllä tehnytkin. Olen vähentänyt niuhotusta tentteihin lukemisessa, mutta silti saanut ihan hyviä arvosanoja edelleen. Ehkä opettajat ovat olleet armollisempia tai olen kuunnellut tunneilla paremmin? Kuka tietää. :D Ihan aidosti kehitettävä asiahan olisi se, että opiskelua tapahtuisi muulloinkin kuin tenttiä edeltävinä kolmena päivänä... Olisikohan tämä hyvä uuden vuoden lupaus itselle?

On oikeastaan aika kamalaa ajatella, että kevään jälkeen suurin osa opinnoista on plakkarissa ja lähes kaikki teoriaopinnot tehtynä. Kesäloman jälkeen nimittäin täytyisi olla valmis pitkään 12 viikon erikoisalojen harjoitteluun. Niin paljon on vielä opittavaa ja omaksuttavaa! Luulenpa, että keväästä tulee kiireinen, sillä ohjelmassa on opinnäytetyön aloittelua (a-p-u-a!!) ja paljon eri erikoisalojen opintoja. No, meneepä ainakin aika nopeasti.

Ennen ihanan pitkälle yli 3 viikon joululomalle siirtymistä täytyisi tempaista vielä yksi tentti ja sitten saisi rentoutua kokonaan ja heittää opiskelut pois mielestä hetkeksi. Huomenna aion ylimääräisen vapaapäivän kunniaksi leipoa pipareita V:n kanssa ja kuunnella joululauluja ja virittäytyä itsenäisyyspäivän viettoon. Niin nautin tästä joulunalusajasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti